Aandeel 3M Company: een uitgebreide analyse

Het het aandeel 3M nu een goede koop? Door een combinatie van factoren is de koers de afgelopen 2 jaar flink gedaald. In deze analyse van 3M Company onderzoek ik of dit het juiste moment is om het aandeel 3M Company te kopen.

Over het bedrijf en het aandeel 3M Company

De geschiedenis van 3M gaat terug tot het jaar 1902. Toen was het nog een klein mijnbouwbedrijf. Vandaar de naam 3M Company; dit was oorspronkelijk Minnesota Mining and Manufacturing. Het originele bedrijfsplan was overzichtelijk: mineralen (voornamelijk Korund) winnen uit de plaatselijke mijn. Omdat dit niet erg succesvol bleek gingen ze zich vervolgens richten op de vraag naar beter schuurpapier. In de volgende 118 jaar daarna groeide MMM uit tot een van de grootste industriële conglomeraten ter wereld. 

Nu is 3M een enorme en wereldwijde producent. Ze produceren 60.000 verschillende producten die verkocht worden in 200 landen. De omzet was in 2019 ruim $ 32 miljard. Dat 3M Company zo groot is geworden is te danken aan hun focus. Zo richten ze zich constant op de meest lucratieve industriële segmenten. Hiervoor is veel geïnvesteerd in onderzoek en productiemethoden. Daardoor heeft MMM een toonaangevend productportfolio. 

3M is tegenwoordig erg geliefd onder dividendbeleggers. Omdat ze al meer dan 100 jaar dividend betalen. Bovendien is dit de afgelopen 62 jaar ieder jaar verhoogd.

In deze analyse richt ik me op de veiligheid van dit dividend en de mogelijke onderwaardering van het aandeel. Je schaft een aandeel 3M momenteel namelijk aan met een dividendrendement van ruim 4%. Dit niveau hebben we de laatste decennia niet meer gezien. Maar maakt dat 3M nu een goed aandeel om te kopen?

Balans

Laten we eerst kijken naar de balans. Deze is voor sommige beleggers een punt van zorg. Er is niet veel cash ($ 2,3 miljard) voor een bedrijf van dit formaat. Daarnaast zijn de langetermijnschulden de laatste jaren opgelopen tot $ 17,5 miljard. Hieronder vind je de balans van 3M uit het jaarverslag over 2019. 

Balans van 3M

Er zijn echter ook voldoende positieve punten. Bijvoorbeeld het positieve eigen vermogen van $ 10 miljard. Daarnaast zijn de current assets (13 miljard) hoger dan de current liabilities (9,2 miljard dollar). De balans is in mijn ogen niet direct reden tot zorg. Dit is geen balans van een bedrijf in de problemen. De oplopende langetermijnschulden zijn vanwege investeringen en acquisities. 3M heeft echter wel moeite om op organische wijze de omzet te laten groeien. Dit is iets om de komende jaren in de gaten te houden.

De relatief lage cashpositie is goed te verklaren. 3M hecht veel waarde aan het dividend, veel cash wordt dus uitbetaald aan aandeelhouders. Dit is een keuze van het management, wat een dergelijke balans tot gevolg heeft. In geval van nood kan het management uiteraard besluiten om het dividend (tijdelijk) te verlagen of te stoppen. Maar dit ligt zeker niet in de lijn der verwachting.

De verhouding tussen cash ($ 2,2 miljard) en de langetermijnschulden (17,5 miljard) baart sommigen zorgen. Komt 3M in betalingsproblemen wanneer de omzet en/of winst afneemt vanwege de huidige Corona crisis? Dat is een terechte angst, hiervoor kijken we naar de cash flow. 

Cash flow

Cash flow overzicht van 3M

Cash flow uit operationele activiteiten

De operationele cash flow is de afgelopen jaren constant gestegen, tot 7 miljard dollar in 2019. Houd er rekening mee dat dit bedrag in 2020 een stuk lager zal uitvallen: tussen de 4 en 5 miljard. De reden van deze forse afname is de afgenomen vraag vanuit de industrie vanwege het Corona virus. 

Er worden nu wel veel meer gezichtsmaskers (zet het nieuws aan en je ziet mensen met maskers van 3M) en medische apparaten verkocht. Dit weegt echter niet op tegen de omzet en marges die normaal gesproken uit de industrie en luchtvaart komen, maar de omzet uit die sectoren zal in 2020 enorm kelderen. Het wordt wel enigszins gecompenseerd door de hogere omzet uit andere sectoren, zie verderop bij ‘verdeling over de segmenten’. Dit is een van de voordelen van zo’n groot en gediversifieerd bedrijf als MMM. 

Cash flow uit investeringen

Dit was vorig jaar – $ 6,4 miljard, vooral vanwege de acquisitie van Acelity Inc. (een medisch technologiebedrijf). Dit jaar verwacht ik, gezien alle omstandigheden, geen grote acquisities. Daarom komt de cash flow uit dit onderdeel waarschijnlijk rond het nulpunt uit, vergelijkbaar met 2018. 

Cash flow uit financieringsactiviteiten 

In deze categorie vinden we het dividend, vorig jaar betrof dit maar liefst 3,3 miljard dollar. Dit zullen we in 2020 ook terugzien. MMM verhoogt het dividend de laatste jaren gemiddeld met zo’n 10% per jaar. Dat is in deze tijd vrij fors. Reken daarom op een dividendpost van 3,5 miljard. 

Vorig jaar was er tevens een opname uit financieringen, aflossing van schuld en inkoop van eigen aandelen. Die laatste gaan we komende periode waarschijnlijk niet meer terugzien. In afwachting van de ontwikkelingen pauzeren de meeste bedrijven namelijk hun aandelen inkoopprogramma om liquide middelen vrij te houden. Dit verwacht ik ook van 3M. 

De cash flow uit financieringsactiviteiten draait in 2020 om twee onderdelen: dividend en rentebetalingen van schulden. Vanuit het cash flow-overzicht is moeilijk te bepalen wat de rentelast voor komend jaar is. Dit vinden we wel terug in het overzicht van de financieringen:

Schulden en rentelast van 3M

Vereenvoudigd geeft dit de volgende cijfers:
– $ 19 miljard aan langetermijnschulden tegen 3% rente;
– $ 2,8 miljard aan kortetermijnschulden tegen 3,8% rente.
Samengevat dus $ 22 miljard aan schulden tegen circa 3% geeft een rentelast van $ 660 miljoen in 2020. 

Deze 660 miljoen plus de 3,5 miljard aan dividend geeft 4,2 miljard dollar in 2020 aan negatieve cash flow in deze categorie. Deze ‘noodzakelijke betalingen’ zijn vermoedelijk op te vangen uit de operationele cash flow van 2020. 

Samenvatting cash flow

De operationele cashflow voor 2020 is moeilijk te voorspellen vanwege de huidige onzekerheden. Reken met een terugval van 30% tot 40%. Dit geeft een positieve cash flow van 4 tot 5 miljard uit de operationele activiteiten. 

De cash flow uit investeringsactiviteiten komt in 2020 naar verwachting rond 0 uit. 

De cash flow uit financieringsactiviteiten bedraagt negatief circa $ 4,2 miljard. 

Dit betekent kortom dat de cash flow voor 2020 rond 0 uit komt. Dat is een zeer positief signaal, er hoeft geen krediet aangesproken te worden en het dividend kan verhoogd worden. 

Worst-case scenario

Maar wat als de cash flow verder terugvalt? Wat als de operationele cash flow in 2020 met 50% tot 60% afneemt? Een dergelijk scenario kan voorkomen wanneer de economie pas weer tegen het einde van het jaar op gang komt. Dan levert dat een negatieve cash flow op van ongeveer 1,5 miljard, voor één jaar. Dat is voor MMM prima op te vangen. Wanneer de operationele cash flow weer stijgt is dit eenvoudig af te lossen.

Met een operationele cash flow van 4 tot 5 miljard dollar kan aan alle verplichtingen worden voldaan. Zodra de operationele cash flow weer rond het niveau van 2018 / 2019 komt (6 tot 7 miljard) kan het meerdere dus ingezet worden voor het versneld aflossen van de nieuwe schulden. Dat is dus slechts 1 a 2 jaar. Het dividend komt hierbij niet in gevaar.

Samengevat: ik maak me geen zorgen over de balans, cash positie en betaalbaarheid van het dividend. 

Verwachte omzet per segment

Om beter in te schatten hoe ver de omzet mogelijk terugvalt kijken we naar onderstaand schema uit het laatste jaarverslag. 

3M's omzet per segment
Verdeling over segmenten

Safety and Industrial

Van het grootste segment, Safety and Industrial met 36%, zal het industriële gedeelte grotendeels wegvallen. Hieronder vallen bijvoorbeeld de producten welke geleverd worden aan de luchtvaart. Het ‘Safety’ gedeelte zal beter presteren dan vorig jaar, hieronder vallen bijvoorbeeld de mondkapjes en dergelijke. Verwacht van het totale segment een kleine daling.

Transportation and Electronics

Transportation and Electronics (een aandeel van 30% in de omzet) is een helder verhaal. Grootste afnemer van deze producten is de automotive industrie. Momenteel ligt deze productie vrijwel stil, en het is nog onduidelijk wanneer dit opgestart wordt. Houden er rekening mee dat dit in 2020 niet meer zal gebeuren. Daarom verwacht ik voor dit segment een omzetdaling van 80%. 

Healthcare

Binnen Healthcare (23% van de omzet) vallen onder andere de medische apparaten. Dit segment gaat in 2020 onverwacht goed presteren. Verwacht daardoor een mooie omzetgroei. 

Consumer

Voor wat betreft het segment Consumer (16%) verwacht ik een kleine afname, bijvoorbeeld in de kantoorartikelen. Bouwproducten voor particulieren kunnen het juist weer beter presteren dan verwacht. Daarnaast vallen een aantal gezondheidsproducten voor consumenten ook in deze categorie. Reken al met al op een beperkte afname van de omzet uit ‘Consumer’.

Overzicht segmenten

Samengevat verwacht ik qua omzet het volgende in 2020:

Safety and Industriallichte daling naar 9 a 10 miljard dollar
Transportation and Electronicsforse daling naar 1 a 2 miljard dollar
Healthcarestijging naar 8 a 9 miljard dollar
Consumerdaling naar 3 a 4 miljard dollar

De totale omzet komt naar verwachting tussen de 21 en 25 miljard dollar. Dat betekent een daling van zo’n 20% tot 35%. Uiteraard heeft dit de komende 1 a 2 jaar gevolgen voor het resultaat. Maar het is dus niet zo dat het merendeel van de business van 3M verdampt door deze crisis. 

Hiermee is de daling van de operationele cash flow met 30% in het positieve scenario en 60% in het negatieve scenario realistisch. 

Geografische verdeling van de omzet
Geografische verdeling

Tot slot; de herkomst van de omzet naar regio. 3M is een Amerikaans bedrijf, maar doet zaken over de hele wereld. Het is positief dat 60% van de omzet niet uit de Verenigde Staten komt. Hierdoor worden ze niet buitensporig hard getroffen wanneer de vraag uit een regio (tijdelijk) afneemt.

Toekomst en koersdoelen van het aandeel 3M

MMM is een volwassen bedrijf dat weinig organische groei meer kan realiseren. Ik verwacht echter wel wát groei. Deze groei ontstaat door een combinatie van inflatie, acquisities en een klein beetje organische groei. Dit zal de komende jaren een omzetgroei van 3 a 4% per jaar genereren.

Management heeft zich tot doel gesteld de operationele marge te verhogen. Dit zal stijgen van 21,6% in 2019 naar ruim 22% in 2025. Dit wordt behaald door kostenbesparingen. Om te te bereiken heeft 3M recent afdelingen samengevoegd en een managementlaag (afdeling Internal Operations) volledig geschrapt. Dit komt de efficiëntie ten goede omdat de verschillende bedrijfsonderdelen nu zelf beslissingen kunnen nemen, daarnaast bespaart het uiteraard kosten. Er gaan ongeveer 1.500 banen verloren. De besparing in 2020 is 40 tot 50 miljoen dollar. De jaren hierna is de jaarlijkse besparing 110 tot 120 miljoen dollar. 

Daarnaast wordt een tweede efficiëntieslag gemaakt met betrekking tot de voorraden, zowel van ruwe materialen als van geproduceerde goederen. Door nieuwe systemen kan 3M een veel lagere voorraad aanhouden, hierdoor zit er minder geld ‘vast’ in de voorraad, wat de marges ten goede komt. 

Waardering van het aandeel 3M

Samengevat kom ik op een omzet van $ 39 miljard. Ik verwacht voor 3M een winst per aandeel van $ 11 voor 2025. De markt herkent dat 3M een solide bedrijf is en dus wordt het aandeel met een premium verhandeld. Gemiddeld wordt er 23 keer de winst betaald. Beleggers zijn hiertoe bereid vanwege de sterke merknaam, stabiele business en het veilige dividend. Voor een bedrijf met deze groeicijfers reken ik normaal gesproken met 15 keer de winst. Maar dit is voor dit bedrijf echt te laag. 

WaarderingPE ratioKoersdoel 2025Jaarlijks rendement
Conservatief op basis van groei15$ 1652,6%
Conservatief op basis van historie MMM17$ 1875,2%
Op basis van dividend$ 2158,2%
Gemiddeld op basis van historie MMM23$ 25311,8%
Hoog op basis van historie MMM32$ 35219,4%
Koersdoelen en bijbehorend rendement voor 2025

Naast bovenstaande koerswinst leggen we met de huidige koers een jaarlijks dividendrendement van ruim 4% vast. Op dit moment is het jaarlijkse dividend van 3M $ 5,88 per aandeel. Dit dividend zal de komende jaren naar verwachting alleen maar stijgen. 

Dit betekent over de komende 5 jaar een totaal rendement tussen de 7% en 24% per jaar. Een  koersdoel van $ 220 is realistisch, dit geeft een rendement van 14% per jaar vanaf de huidige niveaus. Daarmee is 3M Company op dit moment een koopwaardig aandeel, met een veilig dividend. 

Update: inmiddels ben ik tot aankoop overgegaan.

Dividend en rendement op basis van de slotkoers van woensdag 15 april 2020 ($ 145,16). Informatie en screenshots afkomstig van de Investor Relations pagina van 3M.